عکاسی از غذا؛ تکنیکهای حرفهای!
انتشار: تیر 25، 1404
بروزرسانی: 19 آذر 1404

عکاسی از غذا؛ تکنیکهای حرفهای!

می دانید وقتی اولین بار عکس غذای دستپخت مادرم را گرفتم، چقدر سخت بود؟ اون موقع، فقط فکر می کردم بذار یه عکس بگیرم، تا با دوستانم به اشتراک بذارم. اما کاملاً فهمیدم که عکاسی از غذا یه هنر زنده و چالشی است که باید برای قالب بندی هر شاتش، کلی انرژی بگذاری. اینجاست که سؤال اصلی پیش می آید: چطور عکاسی از غذا می تواند هم حرفه ای باشد و هم جذاب؟ اگر شما هم مثل من دنبال راهکاری برای عکاسی حرفه ای غذا هستید، این مطلب برایتان نوشته شده.

تغذیه و اهمیت آن در عکاسی غذا

عکاسی از غذا زمانی واقعاً ارزشمند می شود که بتواند ارزش غذایی و لذت بخش بودن خوراکی را به بیننده منتقل کند. تقریباً هر کسی می تواند دوربینش را بردارد و از یک بشقاب غذا عکس بیندازد، اما تفاوت کلیدی در نحوه به تصویر کشیدن و انتقال حس تغذیه ای و اشتها آور بودن است. همانطور که دکتر مارثا دیوید، متخصص تغذیه می گوید: غذا فقط برای خوردن نیست، آن یک تجربه حسی کامل است که باید در هر عکس دیده شود. اگر در عکاسی از غذا، رنگ ها، بافت ها و ترکیب بندی را به درستی رعایت کنیم، می توانیم تغذیه و ارزش غذایی محتوا را بیشتر به نمایش بگذاریم.

نورپردازی؛ شاه کلید رسیدن به عکس های حرفه ای

چه شد که فهمیدم تفاوت یک عکس معمولی با یک عکس حرفه ای فقط در نور است؟ راستش اولین بار که با تابش نور طبیعی خورشید از پنجره روی غذا عکاسی کردم، نتایج غیرمنتظره بود! نور طبیعی باعث شد رنگ ها زنده تر و اشباع تر به نظر برسند. نکته ای که تمامی عکاسان حرفه ای تأکید می کنند این است که هرگز از فلش داخلی دوربین برای عکاسی غذا استفاده نکنید. چون این نور شدید و یکنواخت، بافت و ظرافت ها را تار می کند. درعوض، از نور طبیعی روز یا منابع نور نرم و پخش شده استفاده کنید.

زاویه های جادویی برای عکاسی از غذا

خیلی ها فکر می کنند تنها راه عکاسی از غذا گرفتن عکس از بالا یا همان زاویه Flat Lay است. درست است که این زاویه برای نمایش چیدمان بشقاب ها و چند خوراکی در کنار هم عالیست، ولی جذابیت عکاسی حرفه ای در استفاده متنوع از زاویه هاست. مثلاً گرفتن عکس از زاویه ۴۵ درجه به شما امکان می دهد عمق غذا و لایه های آن دیده شود. یا نزدیک شدن به جزئیات غذا و ثبت بافت ها، مثلاً بافت کره نرم روی نان داغ یا حباب های روی یک نوشیدنی. استفاده از این قاعده ها باعث می شود عکس شما نه تنها زیبا بلکه هیجان انگیز و دعوت کننده باشد.

استایلینگ غذا؛ هنری که همه باید بلد باشند!

تا حالا خودتان غذای خوشمزه ای را چیده اید ولی وقتی عکس گرفتید، اصلاً عطر و طعم واقعی غذا توی عکس نیامد؟ خب، اینجاست که استایلینگ غذا به کمک تان می آید. استایلینگ یعنی هنر چیدن و تزیین غذا به شکلی که جلوه بصری بیشتری داشته باشد. استفاده از عناصر ساده مثل سبزیجات تازه، نمک درشت، یا حتی کمی روغن زیتون روی سطح غذا، می تواند جادو کند. عکاس های حرفه ای همیشه می دانند کجا و چطور از این ترفندها استفاده کنند تا عکس به یک اثر هنری تبدیل شود. یادتان باشد، کمتر بیشتر است! پیچیدگی زیاد باعث می شود تمرکز روی خود غذا کم شود.

دوربین یا گوشی؟

خیلی ها فکر می کنند برای عکاسی از غذا حتماً باید دوربین های گرانقیمت داشته باشند. اما واقعیت این است که با گوشی های هوشمند امروزی که دوربین های فوق العاده ای دارند، می شود عکس های حرفه ای گرفت. نکته مهم این است که به تنظیمات دوربین گوشی مسلط باشید: فوکوس دستی، تنظیم نور، استفاده از حالت پرتره و ... در نهایت کیفیت نتیجه خیلی وابسته به مهارت و تکنیک های عکاس است نه فقط ابزار. نکته جالب اینکه در یک بررسی توسط سایت TechRadar مشخص شده است که ۷۰٪ کاربران گوشی های هوشمند از طریق عکس های غذا جدیدترین دستورهای آشپزی و تغذیه را یاد می گیرند. پس گوشی خود را دست کم نگیرید!

ویرایش عکس؛ از تاریکی تا نور افشانی

بعد از گرفتن عکس، مرحله بعدی ویرایش است که شاید برای خیلی ها خسته کننده باشد، ولی به شدت ارزشمند است! نکته ای که همیشه یاد گرفتم این است که افراط نکنم. ابزارهایی مثل اپلیکیشن های Lightroom، Snapseed یا VSCO رایگان و کاربرپسند هستند و به کمک آن ها می توانید رنگ ها را تقویت کرده، نور و کنتراست را تنظیم کنید. خیلی اوقات فقط کمی تغییر در روشنایی یا اشباع رنگ کافی است تا عکس از متوسط به عالی تبدیل شود. البته به گفته عکاس معروف اسکات کِل: ویرایش باید مانند آرایش باشد؛ نه زیاد که مصنوعی شود و نه آنقدر کم که بی اثر بماند.

تجربه شخصی من؛ بگذارید با شما صادق باشم

وقتی تازه شروع به عکاسی از غذا کردم، فکر می کردم فقط باید غذای خوشمزه باشد و بقیه چیزها پشت صحنه است. اما با گذشت زمان فهمیدم دیدن و حس کردن متن غذا، چیدمان و نور طبیعی چقدر مهم است. بارها شده که ظرفی پر از خوراکی داشتم ولی عکسم هیچ جذابیتی نداشت. ولی وقتی کمی صبر کردم، محیط را مرتب کردم، کمی سلفون غذا را عوض کردم و نور را خودم مهار کردم، عکس هایم سوی پرواز گرفتند! اگر از من بپرسید، می گویم عکاسی غذا مثل یک داستان است، تو به عنوان نویسنده آن داستان باید صحنه ها را درست بچینی تا خوراکی خواستنی شود.

جمع بندی و سخن پایانی؛ پس مهم ترین نکات چیست؟

عکاسی از غذا فقط گرفتن یک عکس نیست، بلکه هنر قصه گویی از طریق تغذیه است. پس حواستان به نور، زاویه، استایلینگ و ویرایش باشد. هر بار عکسی که می گیرید، فرصت جدیدی است برای انتقال لذت و ارزش غذایی تغذیه به مخاطب تان. یادتان باشد، مثل یک دوست عزیز به غذا نگاه کنید و بگویید: چطور می شود این زیبایی را همه ببینند؟ عکاسی از غذا فرصتی تکرار نشدنی برای نشان دادن هنر، تغذیه و فرهنگ ماست. پس دست به کار شوید و تجربه خودتان را خلق کنید!

سؤالات متداول (FAQs)

۱. بهترین نور برای عکاسی از غذا چیست؟
نور طبیعی روز، به خصوص نور نرم که مستقیم به غذا نمی تابد، بهترین گزینه است. استفاده از منابع نور پخش شده و اجتناب از فلش داخلی توصیه می شود.
۲. آیا برای عکاسی حرفه ای غذا باید دوربین گران بخریم؟
خیر! گوشی های هوشمند امروزی با تنظیمات درست و تکنیک های مناسب می توانند عکس های حرفه ای بگیرند.
۳. زاویه مورد علاقه برای عکاسی از غذا کدام است؟
بسته به نوع غذا، زاویه ۴۵ درجه و Flat Lay (از بالا) پرکاربردترین ها هستند.
۴. آیا ویرایش عکس اهمیت زیادی دارد؟
بله، ویرایش مناسب باعث بهبود رنگ ها، نور و جزئیات عکس بدون تغییر شدید آن می شود.
۵. چگونه می توانم ارزش تغذیه ای غذا را در عکس نشان دهم؟
با انتخاب نور مناسب، نشان دادن بافت ها و رنگ های طبیعی غذا و چیدمان درست که حس تازگی و سلامت را منتقل کند، می توان این هدف را محقق کرد.

خلاصه نکات کلیدی در جدول

نکته توضیح
نورپردازی استفاده از نور طبیعی و نرم، اجتناب از فلش های مستقیم
زاویه عکاسی زاویه های ۴۵ درجه و Flat Lay برای نمایش عمق و چیدمان
استایلینگ چیدن غذا با عناصر ساده مثل سبزیجات و افزودنی های طبیعی
ویرایش عکس تنظیم نور، کنتراست و اشباع رنگ ها با نرم افزارهای ساده
دوربین استفاده بهینه از گوشی هوشمند یا دوربین DSLR با تسلط به تکنیک ها

منبع ها:
۱. David, M. (2021). The Art and Science of Food Photography. Nutrition Today Journal.
۲. TechRadar. (2023). Smartphone Food Photography Trends. techradar.com
۳. Kel, S. (2019). Editing Food Photos—Balancing Art and Reality. Photography Weekly.

https://paplos-food.ir